Загуба на ориентация, липса на инициатива,  невъзможност за използване на

...
Загуба на ориентация, липса на инициатива,  невъзможност за използване на
Коментари Харесай

Монтана се включи в кампания „Знаеш ли какво дишаш”

Загуба на ориентировка, липса на самодейност,  неспособност за потребление на информацията и използване на уменията – това са единствено една част от последствията върху хората  от концентрацията на въглеродния диоксид в затворени пространства. Увеличаването  му във въздуха е отрицателна наклонност в международен мащаб. Хората би трябвало да са наясно и това  е задачата на акцията „ Знаеш ли какво дишаш ”, която е ориентирана към учебни заведения и детски градини.  Днес в Монтана са организира осведомителна среща по тематиката, с модератори Христо Атанасов и Юлиан Евтимов. Кампанията се поддържа от община Монтана и бе открита с изявление на  кмета Златко Живков.  
„ През последните години ние  изпълняваме радикални ограничения за възстановяване чистотата на въздуха и резултатът е осезателен, съобщи Живков. Той показа резултатите от осъществяването на  два огромни плана по европейските стратегии „ Околна среда ” и „ Лайф+ ”. Близо  3 800 семейства в Монтана са утвърдени за замяна на старите печки и парни котли на дърва и въглища с нови отоплителни уреди на газ, ток и пелети. „ Подобряването на положението на въздуха на открито въздейства и върху този които дишаме до момента в който сме вътре в стаите и залите, където учим, работим, живеем ”, сподели още кметът.
Проблемът с качеството на въздуха в затворени помещения  има един различен по-притеснителен аспект, съгласно Христо Атанасов. Оказва се, че малко хора знаят какво тъкмо се случва. През последните пет години концентрацията на въглероден диоксид във въздуха се е нараснала близо два пъти. В класните стаи измерените равнища в някои часови пояси през деня  са притеснителни, по тази причина осведомителната акция „ Знаеш ли какво дишаш ” е ориентирана към учебните заведения и детските градини, качеството на въздуха в тях  и въздействието му върху детското здраве. Целта е  да се осведомят повече хора, да има реакция и  да се вкарат модерни технологии за наблюдаване на температура, мокрота и замърсяване във всяка класна стая.  Това е скъпо съоръжение, само че е значимо за средата, в която се развиват нашите деца. Има благоприятни условия за финансиране по планове, предпазени пред предприятието за ръководство на дейностите по околната среда, както и пред частни зелени фондове.
Монтана е петият град, който се включва в самодейността „ Знаеш ли какво дишаш? ”. Засега са инсталирани датчици за отчитане на качеството на въздуха в няколко стаи на ІV главно учебно заведение „ Иван Вазов ”. Дали други ще последват образеца следва да разберем.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР